Slash och fanfiction

Vill du komma igång med ditt skönlitterära skrivande, men vet inte hur du ska börja? Vad sägs om att låta dina favoritkaraktärer från litteraturen, eller någon annan form av fiktion, ge sig ut på äventyr som du skapar för dem?

Böcker av August StrindbergVad skulle hända om Arvid Falk, huvudperson i Röda Rummet, träffade Arvid Stjärnblom från Den allvarsamma leken? Eller om Snoop från the Wire reste i tiden och hamnade mitt i den amerikanska revolutionen? Och hur är det med kapten Kirk och Mr Spock i Star Trek? Är det inte möjligt att tänka sig att de har ett förhållande?

Det sistnämnda är en fråga som har fascinerat många Star Trek-fans. Faktum är att historier som handlade om relationer mellan Kirk och Spock har gett upphov till en hel genre. Historierna om Kirk/Spock började kallas ”slash” efter det engelska ordet för snedstrecket. Idag är slash namnet på genren med fanproducerade historier av sexuell, ofta samkönad, natur, där karaktärerna är hämtade från ett annat litterärt universum.

Riktiga band, och vampyrer

I bredare bemärkelse används ofta termen fanfiction. Den omfattar alla typer av berättelser som utspelar sig i fiktiva universa som skapats av andra författare, eller som är hämtade från andra framställningar, som filmer eller tv-serier. Det finns också fanfiction som handlar om personer som finns på riktigt. Zandra Molin har skrivit en berättelse i flera delar om en tjej från Växjö som ”tvingas” följa med bandet The Foo på deras turné. Bandet finns på riktigt, och berättelsen har lästs 1,7 miljoner gånger på sajten Wattpad. Mer om berättelsen om The Foo finns att läsa här.

Det mest kända exemplet på fanfiction är dock troligen 50 Shades-serien. Den har gett upphov till en hel del fanfiction, men från början handlade serien om Bella och Edward från en annan mycket populär bokserie, nämligen Twilight. Kan man tänka sig en version av 50 Shades där Anastasia är vampyr? Den versionen har antagligen redan skrivits.